Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Gambar

Bolest Na Pruduskach


Bolest Na Průduškách

Bolest Na Průduškách

Co je Bolest Na Průduškách?

Bolest na průduškách je bolest v průdušnici, která je dýchací trubicí spojující ústa a nos s plícemi. Bolest může být ostrá, tupá nebo pálivá a může se zhoršovat při kašli, smíchu nebo mluvení. Bolest na průduškách může být způsobena řadou faktorů, včetně infekcí, podráždění a poranění.

Příčiny Bolesti Na Průduškách

* Infekce: Virové nebo bakteriální infekce, jako je chřipka, nachlazení a zápal plic, mohou způsobit zánět a podráždění průdušnice, což vede k bolesti. * Podráždění: Vdechnutí dráždivých látek, jako je kouř, prach a chemikálie, může podráždit průdušnici a způsobit bolest. * Poranění: Úraz nebo chirurgický zákrok může poškodit průdušnici a způsobit bolest. * Jiné příčiny: Bolest na průduškách může být také způsobena astmatem, alergiemi, gastroezofageálním refluxem (GERD) a rakovinou průdušnice.

Příznaky Bolesti Na Průduškách

* Bolest v průdušnici * Kašel * Sípání * Chrapot * Dušnost * Bolest na hrudi * Horečka * Zimnice

Diagnostika Bolesti Na Průduškách

Lékař diagnostikuje bolest na průduškách na základě anamnézy, fyzikálního vyšetření a dalších testů, jako je: * Rentgen hrudníku: Rentgenový snímek hrudníku může odhalit zánět nebo jiné abnormality v průdušnici. * Bronchoskopie: Bronchoskopie je postup, při kterém se do průdušnice zavede tenká, flexibilní trubice s kamerou k vyšetření průdušnice a odběru vzorků tkáně. * Krevní testy: Krevní testy mohou pomoci vyloučit infekci nebo jiné základní zdravotní stavy, které by mohly způsobovat bolest na průduškách.

Léčba Bolesti Na Průduškách

Léčba bolesti na průduškách závisí na příčině. * Infekce: Infekce jsou obvykle léčeny antibiotiky nebo antivirovými léky. * Podráždění: Podráždění lze léčit volně prodejnými léky proti kašli nebo pastilkami. * Poranění: Poranění může vyžadovat chirurgický zákrok. * Jiné příčiny: Léčba astmatu, alergií, GERD a rakoviny průdušnice se bude lišit v závislosti na konkrétním stavu.

Prevence Bolesti Na Průduškách

* Zabraňte infekcím: Pravidelně si myjte ruce, zakrývejte si ústa a nos při kašlání a kýchání a vyhýbejte se kontaktu s lidmi, kteří jsou nemocní. * Vyhněte se dráždivým látkám: Vyhýbejte se kouření, prachu a chemikáliím, které mohou dráždit průdušnici. * Noste ochranné pomůcky: Při práci s chemikáliemi nebo v prašném prostředí noste respirátor. * Řešte astma a alergie: Pokud máte astma nebo alergie, dodržujte doporučený léčebný plán svého lékaře. * Vyšetřete se na GERD: GERD se dá léčit léky nebo chirurgickým zákrokem.

Kdy Vyhledat Lékařskou Pomoc

Vyhledejte lékařskou pomoc, pokud máte: * Trvalou nebo silnou bolest na průduškách * Kašel s krví nebo hlenem * Sípání nebo dušnost * Bolest na hrudi * Horečku nebo zimnici * Obtíže s polykáním


Komentar